Zoek op onze website

Onze geschiedenis


Beste klant,
Beste bezoeker,

Wist u dat Toyota Jenaer reeds sinds de beginjaren van Toyota in België 
Uw officiële dealer is voor regio Haspengouw?

Garage Jenaer 1960

Alles begon toen Michel Jenaer, oprichter van ‘Garage Jenaer’, in 1960 van een goede vriend hoorde dat een zekere Mijnheer ‘B’ op zoek zou zijn naar ondernemende mensen die reeds actief waren in de autobranche, om een relatief nieuw, Japans automerk te vertegenwoordigen in België.

Ondanks de destijds onzekere gezondheidstoestand van Michel, was zijn aandacht onmiddellijk getrokken en vertelde hij het nieuws aan zijn vrouw Florentine Hayen. Zij kende haar man maar al te goed en wist dat het de droom van Michel was om een mooie, grote garage uit te bouwen met een eigen merk. Florentine stemde dan ook toe om contact op te nemen met Mijnheer ‘B’ en al snel volgde een afspraak in de toenmalige garage te Attenhoven.

Gesteund door zijn vrouw Florentine en zijn schoonouders, kon Michel de man vlot overtuigen van zijn ondernemingszin en doorzettingsvermogen om zijn droom waar te maken.
Met andere woorden: ‘Toyota Jenaer’ was geboren!

 

Toyota Jenaer 2.0

De uitstekende kwaliteit, sportieve looks en duurzame motoren van onder andere de Corolla, de Crown en de Celica werden door het grote publiek erg gesmaakt. Steeds meer klanten uit Attenhoven, Landen, Gingelom, Velm, enz… klopten bij Michel aan voor een nieuwe wagen of ‘een goei okkazie’. Al snel werd het tijd om aan uitbreiding te denken: Michel nam een meestergast aan om hem bij te staan in de werkplaats en een administratief bediende om Florentine te helpen bij de ontvangst van de klanten. Van zodra hun zoon Johan Jenaer de leeftijd van 13 jaar had bereikt, kwam ook hij ten tonele en ging bij zijn vader op leercontract.

Naast het klanten- en personeelsbestand, kende ook de garage een duidelijke groei: enkele aanzienlijke verbouwingen en uitbreidingen later (die Michel grotendeels zelf uitvoerde), beschikten ze bij Toyota Jenaer over een échte showroom om de nieuwste modellen aan de man/vrouw te brengen, kregen Florentine en Annie een mooi bureau met ‘comptoir’ om de klanten nog beter te dienen en had Johan zich ondertussen, dankzij zijn verworven kennis en zelfvertrouwen, toegelegd op de verkoop van de wagens. Een functie die hem (nog steeds) goed lijkt af te gaan.

Begin jaren ’80 leerde Johan zijn vrouw Maryphine Flamend kennen. En hoewel zij eerst nog als douanebeambte aan de slag was, gaf ze in 1983 deze job op om haar man en schoonouders te vervoegen in hun familiebedrijf. Toyota Jenaer 2.0 was een feit!

 

Toyota Jenaer versie 3.0

In 1998 werd door Toyota Belgium voorgesteld om de huidige garage grondig op te frissen en uit te bouwen tot een volwaardig en vooruitstrevend ‘Toyota Dealership’, dat in de aanloop naar het nieuwe millennium aan alle moderne normen zou voldoen.

Garage Jenaer 1966

Er stond de familie een aanzienlijke investering te wachten. En dus werden de nodige voorbereidingen getroffen: plannen werden uitgetekend, bouwgrond gesaneerd en extra werkkapitaal opgebouwd. Tegen 2003 moest en zou ‘de nieuwe Toyota Jenaer’ er zijn! En hoewel men reeds concreet bezig was met de aankomende verbouwingen/vernieuwingen aan de garage op de Attenhovenstraat 219, zag de Michel op een dag een ‘interessante annonce in de gazet’. De voormalige Citroën garage op het nieuwe industrieterrein ‘Schurhovenveld’ in St-Truiden, stond te koop. Hij zag hierin de uitgelezen kans om zijn bedrijf een volledig nieuwe start te geven en nam al snel contact op met zijn raadsman. Deze stemde, na kort overleg met de andere familieleden, toe om een voorstel op papier te zetten en in te dienen bij aangestelde deurwaarder.

Later bleek dat ze een bod uitbrachten tegen de vorige eigenaars van het pand en… gingen uiteindelijk naar huis met een nieuwe concessie! Fierheid en vreugde alom, maar ook de nodige spanningen en emoties sloegen toe. Want hoewel ‘Truineer’ Michel sinds zijn beginjaren in Attenhoven écht ingeburgerd was, keerde hij nu helemaal terug naar zijn roots te ‘Schurreve’.

En daar kan u ons sinds de opening in mei 2004 nog steeds vinden! Op deze openingsreceptie stelde Michel en Florentine’s kleindochter, Johan en Maryphine’s dochter, Kristien Jenaer haar vriend Timmy Debauve voor aan familie, vrienden én klanten. Hij werd op dat moment ook de nieuwste schakel in de vers geöliede machine en werd door Kristien vergezeld van zodra zij haar studies had afgerond. Familiebedrijf Toyota Jenaer versie 3.0 kende zijn start en werd bezegeld met Timmy & Kristien’s prachtige dochter Aurélie, die nota bene op 14/01/2014 het levenslicht zag. Niet toevallig de avond van de openingsreceptie van de Brussels Motor Show 2014…

 

1966 - 2016: 50 jaar Toyota Jenaer !

Op onze locatie te Schurhoven hebben we sinds de opening in 2004, in 2006 ook ons 40-jarig bestaan als Toyota-dealer gevierd, hielden we er talrijke opendeurdagen, succesvolle business-events, jubilea van familie- én personeelsleden en stelden we vele nieuwe Toyota-modellen voor. Maar in mei 2015 sloeg het noodlot toe en namen we met spijt in het hart afscheid van onze oprichter, de starter en drijvende kracht achter onze goed geöliede machine, onze papa, onze pepé,… Kortweg ‘Michel’.

En hoewel we hem nog dagelijks missen, willen we onze én jullie herinneringen aan Michel graag levende houden: door een grappige anekdote of een blijvend aandenken ‘uit de tijd van toen…’.

Daarom nodigen wij op vrijdag 16 september vanaf 19u àl onze klanten uit die door de jaren 1, 2 of misschien wel véél meer Toyota’s bij ons hebben gekocht voor een feestelijke receptie ter ere van het 50-jarig bestaan & de 3 generaties van onze concessie ‘Toyota Jenaer’! Dit alles vergezeld van een hapje en drankje, maar ook met live-optredens van Paul Severs & een swingende sixties band. En wie er op vrijdag spijtig genoeg niet bij kan zijn, kan nog altijd met ons komen nagenieten tijdens ons opendeurweekend van 17 & 18 september 2016!


Wij kijken er alvast naar uit… Jullie hopelijk ook!

Tot dan!

Familie Jenaer & het voltallige personeelsteam van Toyota Jenaer St-Truiden

 

TOYOTA - Jenaer Sint-Truiden NV

Duifhuisstraat 4370 - 3800 Sint-Truiden +32 (0)11 70 12 00 +32 (0)11 70 12 09

Bezoek ook onze Facebook pagina: